Ficklampa bäst i test 2022 – Hitta bästa ficklampan här!

 
1. GP Design 2. Eftersökskit NexTORCH 3. Hunter Pilot
GP Design laddbar ficklampa Castor PSR51 bästa ficklampan Eftersökskit NexTORCH® P5G vit/grön LED Hunter Pilot 14G
Se priset här Se priset här Se priset här

I väldigt stora delar av Sverige går solen ner relativt tidigt och det blir mörkt i skog och mark. Det kan vara särskilt olämpligt under jakten, men även i övrigt behöver man under större delen av året tillföra ljus från till exempel en ficklampa för att man ska kunna ta sig fram under tidig morgon eller sen eftermiddag. I skogen har du solen, månen och stjärnorna som naturlig ljuskälla, men vid dåligt väder eller när du bäst behöver ljuset kan du inte helt lita på de naturliga ljuskällorna. Att ha med en bra ficklampa ut i skogen, som verkligen håller i ur och skur, är extremt viktigt.

Vi har i den här texten försökt visa på vad som är bra att tänka på när det gäller köp av den bästa ficklampan för jakt. Men till syvende och sist handlar valet om hur ditt behov av ficklampan ser ut och kring vilka preferenser du har.

Topp 3 ficklampa bäst i test 2022

Köpguide för bästa ficklampan

I skogen kan bra utrustning göra stor skillnad. Den kan till och med betyda liv eller död. En ficklampa kan ha precis den här betydelsen och därför har vi i vårt test riktat in oss på att hitta den bästa ficklampan för jägaren. Tack vare ficklampan kan du ta dig fram säkert i terrängen och om du går vilse kan du signalera med lampan. En ficklampa som ger väldigt svagt sken eller som rent av inte fungerar kommer inte att hjälpa dig. I testet hjälper vi dig att hitta rätt lampa bland de bästa ficklamporna som finns på marknaden just nu.

När du ska köpa den bästa ficklampan för jakt finns det en hel del saker att tänka över. Vad inom jakten ska du använda lampan till? Ska den kunna visa dig vägen i skogen, ska du använda den för eftersök eller kommer den främst att användas som verktyg för att du ska kunna hitta till utfodringsplatser under sena eftermiddagar? Kommer du att vilja använda lampan vid sidan av jakten, kanske hemma vid ett strömavbrott? Det här är bara några av de aspekter du bör ha i åtanke vid köpet. Här tar vi upp några av de andra sakerna som är bra att tänka på.

En ficklampa för jakten bör ha väldigt hög kvalitet och det är inte helt lätt att hitta en lampa som är bra nog. Vi vill genom testet underlätta för dig när det är dags att köpa en ficklampa inför jakten. Ficklampor för jakt kan ha flera olika funktioner och det kan vara bra att titta på en lampa innan höstmörkret kommer. Genom en lampa som har flera funktioner kan du lätt orientera dig omkring i skogen samtidigt som du också kan använda lampan till annat.

Om du har skjutit ett djur kan en eftersökslampa som sitter på vapnet vara väldigt bra och det är också bekvämt att ha lampan på geväret eftersom att du då slipper bära på den. När lampan ska fästas på vapnet bör ljuskäglan dock vara koncentrerad och relativt liten, även om den lyser långt. På så sätt stör den skytten så lite som möjligt.

Innan du ger dig ut och jagar med en ficklampa är det dock viktigt att du kontrollerar att det verkligen är tillåtet. Det kan skilja sig åt mellan olika jaktformer och länder. I vissa fall får endast vanlig ficklampa användas, fast monterad belysning är otillåten om du inte har tillstånd. Om du är ute på ett eftersök eller ska avliva ett skadeskjutet eller trafikskadat vilt är det som regel helt tillåtet att använda belysning.

GP Design laddbar ficklampa Castor PSR51, Eftersökskit NexTORCH® P5G vit/grön LED och Hunter Pilot 14G är de tre produkter vi utsett till bästa ficklampan i det här testet.

Det är extremt ovanligt att man inte har ficklampor hemma. Även om man bor i lägenhet brukar man ha en sådan. Men hur mycket tanke lade du ner på ficklampan senast du skulle köpa en sådan och hur ofta köper du egentligen nya ficklampor? Tänkte du på att köpa den bästa ficklampan? De flesta använder ficklampan just till att lysa med vid till exempel ett strömavbrott eller när man behöver lite extra ljus för att till exempel leta efter något. Men en ficklampa kan användas till så mycket annat, och det finns faktiskt ficklampor som har olika funktioner och som ser ut på olika sätt beroende på vad man planerar att använda den till. Just för jakt finns det ett väldigt stort utbud av både pannlampor och ficklampor och det kan vara svårt att sålla sig fram. Det allra första du bör ha lite koll på är vad du ska använda din lampa till. Annars blir det extra svårt att hitta rätt lampa. Här i testet har vi jämfört lamporna och vi skriver också lite mer om de olika sakerna du bör tänka på inför köpet.

Välj rätt ficklampa

För att göra köpet av ficklampan lite lättare bör du alltid börja med att fundera på vad du ska använda lampan till. Som jägare kanske målet är att kunna röra dig bättre i naturen när det naturliga ljuset saknas. Men kanske vill du också använda lampan när du går på promenader, när du campar eller kanske ska den kunna monteras på vapnet? Du kanske vill ha ficklampan hemma som extra belysning vid ett strömavbrott, men att den ska passa lika bra i ryggsäcken? Kanske är det en lampa som går att använda till allt du vill ha? Genom att titta på vad du vill använda din ficklampa till kan du också minska ner antalet ficklampor som lämpar sig för dig. Ju mer du tittar på vilken eller vilka ficklampor som är lämpliga för dig, desto större är också chansen att du blir nöjd med det köp du gör.

Ta hand om ficklampan

Om din ficklampa ska hålla för flera års användning behöver du ta hand om den. Men just att ta hand om en ficklampa är inte speciellt svårt. För att förlänga livslängden på ficklampan kan det dock vara klokt att läsa på lite om hur ficklampan bör skötas. Använder du lampan för jakt är det vanligt att den utsätts för både kyla, väta, slitage från naturen, stötar och mycket annat. Att det uppstår repor på ficklampan är inte speciellt ovanligt.

När du inte använder din ficklampa är det klokt att antingen ha den i ett fodral, i ryggsäcken eller fickan. På så sätt minskar du slitaget på ficklampan och om den förvaras lite varmare håller också batteriet betydligt mycket längre. När du kommer hem efter en lång dag i skogen gör du också klokt i att förvara ficklampan på ett bra ställe. Du kan antingen låta den vara kvar i väskan eller så hänger du upp den på en plats där du lätt hittar den. Om ficklampan inte ska användas på länge är det smart att ta ur batterierna och att lägga undan den. Planerar du däremot att använda lampan snart igen bör du bara låta den vara ifred mellan användningarna. Se bara till att den är avstängd. Om lampan blir smutsig kan en fuktig trasa användas för att rengöra den, men i övrigt behöver en ficklampa inte speciellt mycket underhåll. Ha koll på batterierna och byt ut dem med jämna mellanrum. Är det en laddningsbar ficklampa behöver den också laddas frekvent för att den ska fungera när lampan väl behövs.

Hitta en ficklampa i rätt prisklass

Ficklampor kan ha olika syften och beroende på vad du har behov av finns det flera olika att välja mellan. Du bör alltså se över vad du tycker är viktigast med en ficklampa, vad du ska använda lampan till samt vilken prisklass du kan tänka dig att investera i. Överlag är det med ficklampor som med mycket annat – du får vad du betalar för. Om du vill ha en kraftig lampa med smarta funktioner, hög kvalitet, lång batteritid och mycket annat får du betala en större slant för den än om du nöjer dig med en lampa som bara lyser okej. Om du vill ha en ficklampa som verkligen fungerar bra för jakt kan just en lite dyrare lampa vara ett bra val. Men det kan vara klokt att också ha en billigare variant tillgänglig. Den kan fungera bra när du inte har möjlighet att vara lika rädd om ficklampan, eller när du bara behöver lite extra ljus.

Vilken nytta gör lampan när du jagar?

Den största delen av jakten sker under höst och vinter. Då blir det snabbt mörkare ute och för att se något i skogen behöver man helt enkelt ha en lampa med sig. Att leta efter vilt som har sprungit bort i skogen är inte roligt och i totalt mörker blir det omöjligt. Dessutom kan du lätt slå dig eller trampa snett om du inte ser var du går.

När man har en ficklampa med sig blir det också lättare att orientera sig och om man skulle gå vilse kan man signalera till personer som letar, helikoptrar och drönare så länge lampan fungerar.

Lampans storlek och vikt

Om du ska ha med dig lampan ute i skogen är dess storlek mycket viktig. En väldigt liten lampa kan riskera att ha ett för svagt ljussken för att vara effektiv, men å andra sidan får lampan inte vara för tung eller stor så att den blir otymplig. Om lampan är väldigt tung kan den också riskera att påverka skyttet om du väljer att montera den på vapnet.

Lampans tålighet

En ficklampa som ska vara med i skogen måste både tåla vatten och stötar. Du kan inte räkna med att vädret alltid kommer att visa sig från sin bästa sida och det finns alltid en risk att du tappar eller slår i lampan. En ficklampa du bara har vid ett strömavbrott hemma är inte alls lika utsatt för varken stötar eller väta. När du tittar på den bästa ficklampan som passar för jakt är det klokt att se till att den klarar av både regn och snö. Den får inte sluta fungera bara för att du hamnar i ett regnväder. Ska du dessutom övernatta ute i fukten blir det än viktigare att lampan faktiskt är av det tåligare slaget.

Kan ljuset ställas in?

Att kunna ställa in ljuskäglan på en ficklampa kan vara väldigt värdefullt, speciellt under jakten. Många ficklampor till lågpris har bara en inställning, på eller av. Dyrare lampor kan i regel ställas in mellan smalare eller bredare strålar. Om du behöver se långt kan en smal ljusstråle vara bättre, och om du går på en stig där du behöver se bra i närheten kan den breda ljusstrålen vara bättre.

Se också över hur ljusstrålen ställs in. Det kan variera mellan olika lampor. Om du jagar vill du antagligen att lampan ska vara enkel att hantera. Ett vred eller en knapp som justeras brukar vara bra. Det är dock en fördel om du slipper bläddra igenom alla ljusinställningar för att finna den variant du vill använda. Prova gärna lampan innan köp för att se om inställningsvarianten passar dig.

Hur starkt ska lampan lysa?

I dag mäter man en ficklampas ljusstyrka i lumen. Det är ett mått som anger hur starkt ljus som avges från lampan åt alla håll. En ficklampa kan ha ett stort ljusflöde nära lampan, men om ljusstrålen fokuseras kan ljusflödet bli mindre nära lampan men i gengäld nå rejält långt. Det handlar helt enkelt om hur ljuset riktas.

De bästa ficklamporna kan ha ett värde på mellan 200-1500 lumen även om högre värden förekommer. En glödlampa på 60 W har en ljusstyrka på 12 lumen och det betyder att en ficklampa med 1200 lumen lyser väldigt starkt.

Just för jakt kan det vara dumt att ha de riktigt starka lamporna eftersom även djuren kan upptäcka det ljuset och skrämmas bort.

Lampa som kan laddas upp, eller lampa med utbytbara batterier?

Om du väljer en ficklampa som kan laddas upp behöver du inte köpa nya batterier. Det sparar du pengar på i längden. Många gånger tas batterierna ur lampan och laddas separat men så är inte alltid fallet. Några varianter ansluts direkt till ett vägguttag eller en dator via en USB-kabel. Det är smidigt, men om du inte har tillgång till el eller om lampan laddar ur medan du är ute i skogen kan du inte fortsätta använda lampan.

Kan du byta batterier i lampan går det att göra var du än befinner dig så länge du har extra batterier med dig. Det blir dock lite dyrare, och dessutom innebär det en del extra slitage på miljön.

Ficklampa med LED-ljuskälla

I dag är det mer regel än undantag att ficklamporna har en ljuskälla av LED-typ. Man kan inte bortse från att det har sina fördelar. LED-lampan tål stötar bättre, den trivs även i kyligt väder och den alstrar ingen värme. Dessutom används mindre energi, vilket gör att en lampas batterier räcker betydligt mycket längre.

LED-lampan har dock sina nackdelar. Den tenderar att tappa ljusstyrka i takt med att den används. Det sker inte med en glödlampa, den slocknar bara plötsligt. Med en LED-lampa märker man ofta inte av att ljuset är sämre förrän ljusstyrkan är rejält dålig.

Hur mycket kostar en ficklampa?

Ficklampor finns i alla möjliga prisklasser. De kan kosta från ett par tior till flera tusen kronor. I vårt test har vi med varianter från ett par hundralappar upp till ungefär 2000 kronor. Det är helt enkelt i det prisintervallet vi finner de bästa lamporna. Visst kan priset låta lite högt men å andra sidan får du verkligen kvalitet för pengarna.

Får jag jaga med ficklampa?

Det beror helt på vad du vill jaga, och var du jagar. Ibland krävs det att du har speciella tillstånds från Länsstyrelsen för att du ska få jaga med ficklampa eller fast monterad belysning. Om du är skyddsjägare eller ska eftersöka ett vilt djur är belysning dock sällan något problem att använda.

Summering

En ficklampa bör alla jägare ha med sig i sin packning, eller monterad på vapnet. Du vet inte när du behöver extra ljus ute i skogen. Där finns inga elektriska gatlampor och kanske vill varken månen eller solen lysa just när du behöver ljuset. Här i vårt test får du reda på våra absoluta favoriter när det kommer till den bästa ficklampan för jägare.

Senast uppdaterad: maj 22, 2022