Åtelkamera bäst i test 2022 – Hitta bästa åtelkameran här!

 
1. Bolyguard 584 2. Albecom Game Camera 3. Bolyguard MG984G
Åtelkamera Boly Guard 584 MMS 24MP - 5 Pack bästa åtelkameran Albecom Game Camera MG883x-MMS-GPRS-14MP-APP 16GB SD

Åtelkamera Bolyguard MG984G MMS 36MP

Se priset här Se priset här Se priset här

Under åren har jaktutrustning utvecklats väldigt mycket. Gårdagens åtelkameror kan inte liknas med de som finns på marknaden idag. Om du är jägare och är i behov av att veta vilka djur som befinner sig på en viss plats är en åtelkamera ett riktigt bra alternativ. I detta bäst i test för bästa åtelkameran kommer vi att lista fem riktigt grymma favoriter!

Oavsett om du är nybörjare inom jakt eller har lång erfarenhet av det kommer köpguiden att ge dig viktiga råd för att du ska bli så nöjd med din kamera som möjligt.

Nu ska vi dock inte uppehålla dig så mycket mer utan vi dyker direkt in i recensionerna för de olika åtelkameror som vi har listat. Kom ihåg att det inte finns några rätt eller fel när du ska välja en kamera som passar dig. Utgå från dina behov och titta på vilka funktioner som de olika kamerorna har.

Topp 5 bästa åtelkameran 2022

Köpguide för åtelkamera

Innan du köper dig en åtelkamera rekommenderar vi att du läser igenom vår köpguide. I köpguiden kommer du att få massor med viktig information som kommer att vara avgörande för om du blir nöjd med din produkt eller inte. Som tidigare nämnt är en åtelkamera något som du kan använda dig av för att ta reda på vilka djur som vistas i ett specifikt område, men du kan även se vad de har för vanor och hur de beter sig. Om du är en jägare som vanligtvis jagar under vintern kommer du att kunna ta hjälp av spår i snön, men finns det ingen snö kommer kameran att vara riktigt bra att använda sig av. De modeller som finns på marknaden idag är så pass tekniskt utvecklade att de kan klara av både kyla, vatten och vind, men då gäller det såklart att det är en utomhuskamera som du använder dig av.

De allra flesta djur kommer ut tidigt på morgonen eller sent under kvällen och då är det naturligtvis av stor vikt att din kamera kan filma även när solen har gått ner. Det finns flera modeller som klarar av detta och det är självklart till din fördel. Är det så att du har bestämt dig för att införskaffa en åtelkamera kan vi varmt rekommendera att du satsar på just en sådan modell och funktion. Du bör även titta på hur bra rörelsedetektor det är som kameran har och vad det är för lins som tillverkaren har använt sig av. En annan sak som är viktig att ha i åtanke är batteritiden och lagringsutrymmet, men mer om detta nedan.

Vem är i behov av en åtelkamera?

Vi skulle vilja säga att alla jägare som vill veta mer om ett djurs vanor eller var de vistas är i behov av en bra åtelkamera, men om sanningen ska fram kan kamerorna också komma till stor användning i andra situationer. En åtelkamera har många mycket utmärkta och unika egenskaper som du kan dra nytta av. Om du älskar att titta på fåglar och är fågelskådare kan detta vara en mycket användbar produkt, men den lämpar sig också för personer som är i behov av bra och smidig övervakning.

Så testade vi åtelkamerorna

För oss är det mycket viktigt att vi skapar ett så bra och korrekt bäst i test som möjligt och för att lyckas med detta gäller det naturligtvis också att vi testar produkterna på riktigt. Det första vi gjorde var att välja ut de kameror som hade fått bäst betyg i bland annat recensioner på nätet, men som också hade riktigt bra omdömen från tidigare kunder. När vi hade valt ut våra modeller var det dags att testa dem under så realistiska scenarion som möjligt. Det betyder att vi fäste kamerorna i skogen, men för att säkerställa att vi kunde kontrollera egenskaper och finesser så testades de även hemma i den egna trädgården.

Vår testgrupp består av människor med lång erfarenhet och kunskap om jakt. För en jaktprodukt som ska testas är detta en avgörande faktor. Det är viktigt att personerna i fråga faktiskt vet vad som är av betydelse och vad som kommer att göra jaktupplevelsen så optimal som möjligt. Tack vare denna kunskap visste vi redan innan i vilka områden som djuren rörde sig som mest och det var just i dessa områden som vi placerade kamerorna. Detta gav oss en möjlighet att se hur enkelt det var att styra och kontrollera åtelkamerorna från distans, men det gav oss också en chans att se hur klara och tydliga bilder vi fick.

En annan sak som var viktig för oss var att titta på hur lång batteritid de olika modellerna hade. Det innebar dock att testet inte kunde göras speciellt snabbt, utan vi fick helt enkelt vänta tills batteritiden tog slut. Summa summarum var det tydligt att alla kameror presterade väldigt bra och det innebar bara att vi hade gjort rätt val när det kom till produkterna!

Vad kostar en åtelkamera?

Hur mycket du kommer att betala för din åtelkamera är svårt att säga och anledningen till detta är helt enkelt för att det är så många faktorer som spelar in. Vilken modell och tillverkare du väljer kommer att vara av betydelse, men också funktioner och finesser är avgörande i frågan. Om du inte vill betala alldeles för mycket för din kamera kommer du att kunna hitta alternativ som kostar runt 500 kronor. Vill du däremot ha en av de bästa kamerorna på marknaden kommer du att behöva vara beredd på att betala därefter och då kan det handla om flera tusenlappar. Innan du väljer en kamera rekommenderar vi att du sätter upp en budget för hur mycket du kan tänkas betala för den. Genom att ha en tydlig budget blir det enklare för dig att sålla bort de modeller som inte hamnar inom din prisklass. I vårt bäst i test för bästa åtelkameran kommer du att hitta våra bästa alternativ i budget-, mellan- och premiumprisklassen.

Skillnader mellan åtelkameror och traditionella kameror

Som jägare är det viktigt att du har rätt typ av utrustning när du ska ut i skog och mark och jaga. Utrustningen bör vara anpassad efter ändamålet, eftersom det helt enkelt ger en bättre upplevelse. Det är många som kan ställa sig frågandes till varför man bör investera i den bästa åtelkameran, istället för att bara använda sig av en vanlig klassisk kamera.

Till att börja med kan vi informera dig om att en åtelkamera är betydligt mer tålig än en vanlig kamera. En åtelkamera kommer bland annat att kunna klara av vatten, kyla och vind på ett riktigt bra sätt, men de har också en mycket längre batteritid. De moderna modellerna är oftast även utrustade med teknik som gör det möjligt för dig att styra kameran med hjälp av en nedladdningsbar app till din mobiltelefon och de kan skicka över bilder eller filmer till din mail/telefon så fort rörelsesensorn har kickat igång.

Med det sagt betyder det inte att bara jägare kan använda produkten. Som tidigare nämnt kommer också fågelskådare att ha användning för den. Vi vill även lyfta möjligheten att använda kameran för det ändamål där du är i behov av bra överbevakning till din bostad eller till din trädgård. Kameran kan nämligen placeras utomhus utan problem, eftersom det är precis det som den är framtagen till att göra.

Vilken är den bästa åtelkameran för nya jägare?

Är du ny inom jakt har du en hel del utrustning som du kommer behöva införskaffa dig. Du behöver se till att du har en bra och ordentlig ryggsäck där du får plats med allt från extrakläder till termosar, men du behöver också se till att du har ett bra vapen och en jaktkniv som gör jobbet. Tittar man på hur jakten ser ut idag är det tydligt att det har blivit en riktig materialsport. Butikerna fullkomligt svämmar över av olika tillbehör, verktyg, vapen och utrustning som du kan använda dig av.

Går du som ny jägare i tankarna på att införskaffa dig en åtelkamera rekommenderar vi att du väljer en av de modeller som är vinnare i budget- eller mellanprisklassen. Orsaken till varför vi rekommenderar de lite billigare modellerna är helt enkelt för att du ska få en bra instegsmodell och se om åtelkameror är något som kommer vara till användning för dig eller inte. Det är inte alla som använder sin kamera lika mycket som de först hade tänkt, och då är det naturligtvis onödigt att lägga ut mer pengar än du behöver – innan du är helt säker!

Att välja de billigare modellerna är dock inget krav och vill du ha en mer påkostad modell är det naturligtvis helt upp till dig själv. De lite dyrare modellerna brukar vanligtvis vara mer rejäla, men de har också fler funktioner som kan vara till stor användning.

Åtelkameror och MMS-funktioner

Som tidigare nämnt kommer din åtelkamera att kunna skicka iväg bilder till din mobiltelefon eller till din mailadress. Det är genom denna funktion som du kommer att få en bra uppsyn över vad som händer på platsen där kameran är utsatt. Du kommer dock endast att få bilder när kamerans rörelsesensor har aktiverats, eftersom detta innebär att ett djur har vistats eller vistas på platsen.

För att du ska kunna få tillgång till denna funktion behöver du först och främst se till att du väljer en åtelkamera med plats för ett SIM-kort. SIM-kortet ska installeras i kameran och det är inte ovanligt att du får med ett sådant i samband med köp. Många tillverkare av jaktutrustning och jaktprodukter har idag nära samarbeten med mobiloperatörer, för att kunna lösa problemet åt dig på ett enkelt och smidigt sätt. Det innebär dock att du även kommer att ha ett abonnemang som du måste bekosta.

Det är dock inte alla åtelkameror som erbjuder en MMS-funktion. I vissa fall (och på de lite billigare modellerna) kan det vara så att kameran endast skickar iväg sms. Om det är just en sådan åtelkamera som du har brukar du inte behöva ett komplett abonnemang, utan det räcker oftast gott och väl med ett vanligt kontantkort. Visst kommer du att kunna skicka iväg MMS med ett kontantkort också, men det kommer att bli väldigt dyrt i slutändan och är en onödig kostnad som du lätt kan undvika.

Placera din åtelkamera på bästa plats

Att bara införskaffa sig en åtelkamera kommer du inte att komma speciellt långt med. Du måste naturligtvis se till att du också placerar den på rätt ställe. Även om majoriteten av alla kameror kan hantera regn, snö och rusk mycket bra, så kan du också minska risken för slitage genom att införskaffa dig ett hus till kameran.

Sanningen är att det inte är helt ovanligt att åtelkameror kan bli förstörda om det monteras bara som de är. Det finns också en större risk för stöld om du till exempelvis har valt att ha kameran i din trädgård. Jägare har berättat historier om att de har fått kamerorna förstörda av bland annat fåglar och ekorrar, men även av järvar. När du ska sätta upp din kamera är det viktigt att du kommer ihåg att det inte bara är djuret som du jagar som kommer att vistas i skogen, utan det finns även många andra nyfikna djur som mer än gärna vill se vad din åtelkamera är för något.

Vi rekommenderar således att du placerar åtelkameran i en bra höjd och att du använder dig av ett hus. Visst kommer det att bli en extra kostnad i inköp, men å andra sidan är det bättre än att kameran ska bli förstörd efter bara någon enstaka gångs användning.

Vilka batterier ska man ha till sin kamera?

Det är viktigt att du alltid läser igenom produktbeskrivningarna noga innan du väljer den åtelkamera som är den bästa för dig. Vårt bäst i test är mycket detaljerat, men vi rekommenderar dig ändå att ta dig en extra koll för att säkerställa att du väljer en modell som har en så lång batteritid som möjligt. Batteritiden är dock något som du i många fall också kan påverka själv. Ett exempel på hur du kan göra detta är genom att välja batterier med litium istället för de mer klassiska modellerna. Litiumbatterier har, till att börja med, en mycket längre hållbarhet och därför kommer din kamera också att kunna vara i drift mycket längre. En annan fördel är att de håller länge och bra även i mycket svår kyla och därför är de det bästa alternativet för dig som vill använda dig av kameran under vintern. Även om de kostar lite mer kommer du att spara på detta i längden.

Krävs det tillstånd för att använda åtelkameror?

Det kan låta som en självklarhet att du inte ska behöva ansöka om tillstånd för att sätta upp en åtelkamera i skogen och om sanningen ska fram så behöver du sällan det också. Det är dock viktigt att ändå vara införstådd med att det kan finnas undantag där ett tillstånd är nödvändigt för att du inte ska få böter eller för att din kamera ska plockas ner.

Den främsta orsaken till varför du kan vara i behov av ett tillstånd är helt enkelt för att du inte får filma andra personer som kan röra sig i området. I de flesta fall brukar det gå bra att sätta upp åtelkameran på en allmän skogsplats om du ser till att den är vinklad mycket kraftigt nedåt. I dessa fall kommer inte förbigående personers ansikten att kunna komma med på bilden.

Vilken är den bästa åtelkameran?

Många jägare som använder sig av våra bäst i test vill veta vilken den absolut bästa produkten i kategorin är. Det är dock onekligen svårt att säga vilken åtelkamera som är bäst, eftersom det är dina behov som jägare som kommer att vara styrande i frågan. Vi hade hemskt gärna velat kunna peka ut en kamera och säga att den är den bästa på marknaden, men det är inte riktigt så det fungerar. Visst finns det kameror som helt enkelt har en högre kvalitet än andra, men allt beror på vad du själv är ute efter.

Om du vill ha en så enkel åtelkamera som möjligt kommer en avancerad kamera inte att vara det bästa för dig, även om det är den bästa kameran för en annan jägare. För att du ska kunna ta reda på vilken modell och kamera som kommer passa dig bäst rekommenderar vi att du först tittar på vilka behov du har. Det kan bland annat handla om att du funderar på vilket användningsområde som kameran ska ha, hur lång batteritid som du vill ska finnas, om den ska kunna skicka mms eller bara sms eller om den ska vara möjlig att styra med hjälp av en app.

I vårt bäst i test har vi varit väldigt noga med att välja ut kameror i flera olika priskategorier, men även med flera olika egenskaper. Vi vet att alla jägare inte är ute efter exakt samma finesser och egenskaper och det är något som vi behövde beakta i samband med att recensionen skrevs. Alla de kameror som vi har listat är dock av bra kvalitet och kommer att hålla måttet.

Summering

Vi hoppas naturligtvis att vår köpguide och vår recension kommer att göra det lättare för dig att välja en bra åtelkamera. Vi har listat flera olika varianter i varierande prisklasser och där funktioner och egenskaper kan skilja sig åt. Genom att göra detta kan vi känna oss mer säkra på att det finns en kamera som passar alla våra läsare. Oavsett vad du planerar att använda kameran till rekommenderar vi att du väljer en modell som har en bra batteritid och kan skicka tydliga bilder. Batteritiden är extra viktig, eftersom du inte kommer ha möjlighet att byta batteri var och varannan timme.

Senast uppdaterad: maj 22, 2022