Bästa 22LR geväret 2022 – Vårt 22lr gevär bäst i test

Är du nybörjare och letar efter ett bra gevär som du kan använda dig av vid träningsskytte eller är du kanske intresserad av vapensport? Då kan ett gevär med 22LR kaliber vara det bästa alternativet för dig. Den här typen av gevär hamnar inom klass 4 och är ett mycket populärt och uppskattat gevär för sport så väl som för träning eller vid småviltsskytte.

Som tidigare nämnt så är ett 22LR gevär också ett mycket bra val för den som är ny inom jakt. Rekylen är vanligtvis inte för stark och den är även bekväm att använda sig av.

Vi har skannat nätet och plockat fram fyra stycken riktigt bra gevär till vår bäst i test för bästa 22LR geväret på marknaden. Naturligtvis har vi valt alternativ i olika prisklasser, så att det finns en 22LR:are för alla.

Topp 4 bästa 22LR gevären 2022

Topp 4 bästa 22LR gevär 2022:

 1. CZ Brno 455 Thumbhole
 2. Tikka T1x Rimfire Paket
 3. Browning T-Bolt Composite
 4. Sako Quad

Köpguide för 22LR gevär

Det finns alltid goda anledningar till att använda sig av en köpguide innan du ska köpa en produkt för jakt. Det gäller för krutvapen så väl som värmevästar och naturligtvis så inkluderar även detta det bästa 22LR geväret. För att du ska vara säker på att du kan hitta det bästa alternativet för dig är det viktigt att du vet vad det är du söker, och naturligtvis även vad du ska använda geväret till.

Vi vill att det ska vara så enkelt för dig som möjligt att hitta det bästa 22LR geväret och har därför satt ihop denna bäst i test för att vägleda dig i valet. Med hjälp av vår köpguide kommer du också att vägledas i djungeln och få svar på de allra vanligaste funderingarna. Att köpa ett gevär kan låta enkelt och har du lång erfarenhet är det troligtvis också så. Är du däremot nybörjare, vilket denna typ av gevär riktar sig till, så kan det kännas betydligt svårare. Visst kan du ta hjälp av kunniga människor i din närhet, men när du väl har bestämt dig för att köpa ett 22LR gevär så är de inte alltid alla är tillgängliga. Med vår köpguide kommer valet att bli enkelt och vi är säkra på att du kommer hitta ett gevär som passar dig.

Pris

Har de olika prisnivåerna några skillnader när det kommer till kvalitet? Jo, det måste vi nog säga att de ändå har. Precis som med allt annat här i världen så fungerar begreppet ”du får vad du betalar för”. Det betyder dock inte att ett billigare gevär skulle vara dåligt eller helt värdelöst att bruka, men när det kommer till just kvalitet så kan skillnaderna vara stora. Oftast är det den egna plånboken som här kommer att styra vad det är för gevär som man väljer, men även intresset. Vill du bara träna skytte för skojs skull kanske du inte investerar i det allra dyraste alternativet på en gång. Det kan vara bra för dig att testa på med ett billigare gevär för att se om det är något som passar dig.

Därför är 22LR geväret ett så populärt alternativ

Det finns flera orsaker till varför 22LR geväret har setts som det bästa alternativet för svenska jägare. Väljer du att investera i ett 22LR gevär så kommer du inte bara att få ett vapen som är utmärkt för träning, utan du kommer också att få ett gevär som lämpar sig bäst för den typ av jakt som är nästan vanligast i Sverige – klass 4. Klass 4 innefattar en mängd olika djur, men vilka är det som inkluderas?

När du vill jaga med det bästa 22LR geväret kommer du bland annat att kunna jaga nedanstående djur.

 • Nötskrika
 • Gråtrut och havstrut
 • Frett, mård och mink
 • Iller, vildkanin och hermelin
 • Ekorre och vessla
 • Råtta och lämmel
 • Sork, bisam, mus
 • Mullvad
 • Fiskmås, silltrut, sothöna, ripa
 • Järpe, fasan, rapphöna och duva
 • Kråka, råka och skata
 • Kaja, björktrast, koltrast och stare

Ett 22LR gevär lämpar sig utmärkt för den som även är på jakt efter ett lite mindre och nättare vapen är de stora jaktgevären som finns på marknaden. Dessa stora gevär riktar sig främst till den som vill jaga större djur. Det lättare alternativet kommer att gör det enklare för dig att bära med dig ditt gevär när du är ute i skogen och det är också enkelheten som gör det så bra för nybörjare. När du precis har börjat med jakt eller skytte har du mycket att tänka på och då kan den tunga vikten av ett större jaktgevär vara ett störningsmoment.

Ytterligare en fördel med designen och vikten är att de är utmärkta alternativ i samband med olika idrottssammanhang. Det populära 22LR geväret används med fördel i samband med skidskytte och precisionsskytte.

Regelbunden träning är viktigt

Om du vill se till att du blir en så bra skytt som möjligt kommer du behöva träna mycket. Du behöver vara målmedveten med din träning för att säkerställa att du i förlängningen blir en så skicklig skytt som möjligt och här kommer 22LR geväret att vara en riktigt bra vän. Du har säkerligen upplevt andra situationer i livet där du har tagit en paus under en period, till exempel med löpning, för att sedan gå tillbaka och inse att du är rätt ringrostig. Detsamma gäller för din jaktträning, men skillnaden här är att du behöver hålla dig varm i kläderna för att säkerställa att du är så skottsäker och trygg som möjligt i jaktsituationerna.

Vi tycker att du egentligen kan använda dig av alla typer av 22LR gevär för att träna. Många väljer dock ändå lite billigare alternativ till just träning och kanske ett mer kostsamt val när det kommer till den riktiga jakten. Här får du naturligtvis göra som du själv vill och är det din plånbok som styr så går det minst lika bra att använda samma gevär till båda situationerna.

Innan du köper ett 22LR gevär – Viktigt att tänka på

Det är väl bara att avfyra? Nej, riktigt så enkelt är det inte och det finns många olika moment som du måste ha koll på när du ska hantera ditt 22LR gevär på ett säkert sätt. Till att börja med måste du vara helt van med all form av hantering av vapnet, men du ska också kunna tajma rätt så väl som att du ska kunna hantera rekylen. Ett vanligt missförstånd är att det bara är att sikta och skjuta. Detta är naturligtvis ingenting som den erfarne jägaren skulle hålla med om, men har man ingen tidigare kunskap så har man inte heller så mycket att gå på.

Om du är på jakt efter det bästa 22LR geväret så känner vi oss också rätt säkra på att du vill bli en så perfekt skytt som möjligt när du befinner dig ute i skog och mark och återigen är det då mycket träning som gäller. Om du har möjlighet att ta dig till en skyttebana så kommer din träning att bli betydligt mer effektiv och du kan nå dina mål mycket snabbare. Det går naturligtvis även bra att träna på andra sätt, som till exempel just i skog och mark. Det bästa är dock att du är relativt duktig innan du beger dig ut. Det handlar inte bara om att du ska kunna träffa målet, utan du ska också vara en säker jägare att vistas omkring.

Vi rekommenderar att du försöker att spendera åtminstone 3-4 dagar i veckan med att träna med ditt 22LR gevär. Ibland kommer man dock inte ha möjlighet att träna så mycket. Det kan bli veckor där du tränar mindre, men försök att skapa ett bra träningsschema så är det lättare att följa. Du kommer att vinna väldigt mycket på din träning, även om det kan kännas segt och svårt i början.

Vanliga frågor kring 22LR gevär

Hur fungerar ett 22LR gevär?

Innan du köper ett gevär av 22LR är det viktigt att du är medveten om vad det är som gör att geväret kallas för just det den kallas för, men också att du har koll på hur geväret fungerar. Enkelt förklarat kan man säga att geväret har fått sitt namn utifrån beteckningen på kulans diameter, som således är 22 tum. Man kan också säga att kulan har en millimeter på 5,6. Det är precis samma sak och syftar på 22LR. Längden på hylsan är här 15 millimeter och R:et står för ordet Rimfire. Rimfire är ett engelskt ord som på svenska kan översättas till kantantändning.

Till skillnad från andra alternativ så använder man sig inte av en tändhatt som är separerad och fastpressad i den hylsa som finns. Här tar man istället i användning den lilla kant som har gjutits in i tändsatsen istället. När hylsan och slagstiftet slår emot varandra antänds geväret och du kan avfyra.

När kan man använda sig av 22LR gevär?

Det finns flera situationer där du kommer att ha stor användning för ditt gevär. Den här typen av gevär är till exempel mycket populär och användbar i alla olika typer av skyttegrenar som finns. Det betyder att du kommer att kunna använda dig av den i samband med fältskytte och pistolskytte, men den fungerar också utmärkt för orienteringsskytte så väl som skidskytte.

Hur är det då med jakt? Som tidigare nämnt är 22LR geväret ett mycket bra val om du är ute efter att jaga småvilt. Det som skiljer jaktgeväret från träningsgeväret är dock att man använder sig av mässing eller kopparmantlad ammunition. Det finns naturligtvis en bra anledning till varför. När du är ute på jakt vill du se till att du har en högre utgångshastighet, för att säkerställa att jakten blir så effektiv som möjligt.

När det kommer till jakt – vilka djur får man jaga?

Som tidigare nämnt så riktar sig det bästa 22LR geväret till den som vill jaga småvilt, men vad är det då för djur som inkluderas inom denna ”kategori”? När man pratar om småvilt och småviltsjakt så är det i första hand änder, harar och ripor som man menar. I samband med skyddsjakt kan även kråkor räknas in och förekomma. I alla dessa situationer och i samband med jakt på alla dessa djur kommer 22LR gevär vara det du behöver.

Är det någon specifik art som du är ute efter så kan du med fördel använda dig av Naturvårdsverkets hemsida så väl som Svenska Jägarförbundet. Här kommer du att kunna hitta information och jakttider för de olika arterna.

Vilket är det bästa alternativet för nybörjaren?

I vår bäst i test av bästa 22LR geväret har vi valt att inte utse någon specifik testvinnare, utan alla är vinnare inom sina priskategorier. Vi rekommenderar dock att du väljer ett billigare gevär som ditt första-gevär och därför rekommenderar vi vårt budgetvänliga alternativ. Här får du ett gevär som är kvalitativt och som är enkelt att hantera. Du behöver inte heller känna att du tömmer hela din plånbok, om du skulle känna att du vill uppdatera dig längre fram eller att skytte och jakt helt enkelt inte är något för dig.

Behöver man licens för att få använda ett 22LR gevär?

Alla 22LR gevär är så kallade licenspliktiga vapen. Det betyder att du kommer att behöva ha en licens för att få köpa ett sådant gevär, så väl som att du behöver en licens för att få använda dig av det. Det är mycket viktigt att du inte, utan en licens, brukar ett gevär med 22LR eller annat vapen som kräver licens. Orsaken till varför man har valt att sätta en licens på vissa vapen och gevär är helt enkelt på grund av säkerheten. Du behöver veta hur man hanterar ett vapen på rätt sätt innan du kan ta det i dina egna händer.

På grund av licensplikten kommer du inte heller kunna köpa ett 22LR gevär över internet. Visst kommer du att kunna kolla på utbudet och lägga en beställning, men du behöver också se till att åka in till butiken i fråga och visa upp din licens innan du kan ta med dig geväret hem. Återigen är detta för din och andras säkerhets skull.

Summering

Förhoppningsvis har du nu tillräckligt med information bakom ryggen för att du ska kunna göra ett bra val när du ska köpa det bästa 22LR geväret på marknaden. Att hitta ett gevär är inte alltid så lätt som man kan tro och det finns många olika tillverkare, designer och prisklasser att välja mellan. Sen finns det även olika funktioner som kan ha betydelse eller gevär-paket där du får med olika tillbehör. Innan du köper ett 22LR eller lägger en beställning så rekommenderar vi att du läser igenom vår sektion för frågor och svar så väl som att du tar dig igenom köpguiden.

Ett 22LR gevär är utmärkt när du vill träna, har ett intresse för sportskytte eller om du vill bege dig ut i skog och mark och jaga småvilt. Genom att välja de bästa gevären i olika prisklasser kan vi rikta oss till en större målgrupp och det blir således lättare för dig att hitta ett gevär som ligger inom din budget. Alla gevär som vi har listat kommer från kända och populära tillverkare som satsar på kvalitet och lång hållbarhet. Det gäller naturligtvis inte bara geväret i premiumklassen, utan även de alternativ som är lite billigare.

Vi hoppas att du har hittat ett gevär i vår bäst i test som du finner intressant nog att köpa eller åtminstone spinna vidare på. Men kom ihåg att du måste ha en licens för att få köpa eller använda dig av ett licenspliktigt vapen av detta slag. Har du en licens i handen så rekommenderar vi att du tittar på utbudet som finns på nätet istället för att direkt åka till en fysisk butik. Du kan förvisso inte beställa hem ditt vapen över internet, men du kan beställa vapnet och hämta ut det i butik till ett mycket billigare pris.

Senast uppdaterad: maj 22, 2022