Avståndsmätare bäst i test 2022 – hitta den bästa avståndsmätaren

 
1. Konus Range 600 2. Leica CRF 2400-R 3. Kahles Helia
Konus 600 Leica CRF 2400-R Kahles Helia
Se priset här Se priset här Se priset här

När du ska ut och jaga är det mycket viktigt att du kan göra en korrekt bedömning gällande avstånd. En avståndsmätare är därför ett mycket bra och viktigt hjälpmedel som du kommer att ha stor användning av i samband med jakt.

Marknaden kryllar av riktigt bra och högkvalitativa produkter, men vilken är egentligen bäst? I vårt avståndsmätare test kan du få massor med nyttig information så väl som tips om den bästa avståndsmätaren i premium-, mellan- och budgetklassen.

Vi vill att det ska vara så enkelt för dig som möjligt att hitta den bästa avståndsmätaren och har därför satt ihop ett avståndsmätare test för att underlätta arbetet åt dig. Hela vitsen med att använda en avståndsmätare är för att du ska kunna bli mer precis och kunna agera snabbare. Då ska vi naturligtvis inte dra ut på din tid ännu mer. Här nedan hittar du fyra stycken riktigt bra produkter som kommer att hjälpa dig under jakten.

Topp 4 bästa avståndsmätare 2022

Topp 4 bästa avståndsmätare 2022:

  1. Konus Range 600
  2. Leica Rangemaster CRF 2400-R
  3. Kahles Helia Range Finder 10×42
  4. Swarovski EL Range 8×42

Köpguide för avståndsmätare

I all form av jakt där avståndet är längre kommer din avståndsmätare att vara ett mycket värdefullt verktyg. Vi rekommenderar att du investerar i en bra avståndsmätare för att säkerställa att du får en produkt av hög kvalitet och som faktiskt kommer att vara till hjälp. Det är dock inte helt ovanligt att man tycker att avståndsmätaren är en lite för dyr investering, men här är det viktigt att komma ihåg att du kan använda dig av produkten i så många andra situationer också, utöver jakt.

Visst ska vi inte sticka under stol med att avståndsmätaren i första hand lämpar sig för den som ska ut och jaga, men vi ska inte heller glömma bort produktens andra användningsområden. Du kommer till exempel att ha stor användning för avståndsmätaren när du ska spela golf, delta i olika sportevenemang eller kanske när du ska renovera huset. Tycker du att priset är ”tungt” så ska du alltså vara medveten om att du med största sannolikhet kommer att ha stor nytta för den under hela livet.

Här nedan kommer du att hitta vår köpguide för den bästa avståndsmätaren. Innan du köper en avståndsmätare bör du ha koll på en hel del saker. Det kan till exempel vara bra att veta hur avståndsmätaren fungerar, så väl som andra kloka ting som kommer hjälpa dig att göra ett bättre val.

Så mäter en avståndsmätare

Av namnet att döma så är en avståndsmätare en mätare som mäter avstånd, inte så klurigt att hänga med på, eller hur? Vi tycker dock att det är viktigt att du även är informerad om hur produkten faktiskt fungerar och hur den mäter. Enkelt förklarat kan man säga att en avståndsmätare är utrustad med en laserstråle.

Denna stråle kan du inte se med dina ögon, men oroa dig inte, den är inte heller skadlig även om du skulle råka titta på den. Hur långt din avståndsmätare kommer att kunna mäta beror på ett flertal saker, till exempel vilken modell det är och vilken tillverkare som du har valt att använda dig av. Det finns modeller som mäter upp till 5 meter och modeller som kan mäta hela vägen upp till 3000 meter.

Innan du köper en avståndsmätare är det därför viktigt att du läser igenom produktbeskrivningen noga. På så sätt kan du snabbt ta reda på vilket avstånd som mätaren klarar av att hantera. Detta är mycket viktigt och kommer vara avgörande för om avståndsmätaren fungerar för din typ av jakt eller ditt ändamål.

Den moderna tekniken har gjort att ett flertal av modellerna som finns på marknaden låter dig koppla upp avståndsmätaren till din mobiltelefon eller surfplatta. Dessa modeller kommer med en nedladdningsbar app som du får ner till din enhet på bara några sekunder.

En avståndsmätare behöver inte speciellt lång tid på sig för att kunna mäta hela omgivningen kring dig och oftast går det på bara någon minut. Den som önskar kan använda avståndsmätaren till att mäta upp arealen så väl som lutningar, vinklar och mycket mer.

Välj en avståndsmätare med ett bra grepp

Det är inte bara avståndsmätaren som ska fungerar bra i skog och mark, även om detta naturligtvis är viktigt. Du bör också tänka på att den produkt som du väljer ska kännas bra i handen. Det betyder naturligtvis att det kan vara en god idé att vända dig till en fysisk butik för att köpa din avståndsmätare där, men du kan också gå till en butik för att testa hur de olika alternativen känns. När du hittar någon som du tycker om så beställer du den bara från internet i efterhand.

Varför är det då så viktigt att avståndsmätaren känns bra i handen? Kort och gott är detta viktigt eftersom du kommer att arbeta mycket med den. Du behöver se till att du kan ha ett stadigt grepp om verktyget och att utsidan inte heller är för hal. Om den är för hal och glansig så är risken stor att du kan råka tappa den i golvet då den glider ut handen.

Det kan även vara svårare för dig att göra en korrekt mätning av avståndet. Det bästa är om du kan hitta en avståndsmätare som kan klara av ett fall eller två. Vi rekommenderar dock ändå att du väljer ett alternativ där du får med en så lång garanti som möjligt, om andra problem skulle uppstå eller om avståndsmätaren inte håller vad den lovat.

Då kommer avståndsmätaren till användning

En erfaren jägare har under många år lärt sig av sina misstag när det kommer till bommar och felbedömningar, men som nybörjare har man precis gett sig in i spelet. Som nybörjare kommer det troligtvis inte att ta speciellt lång tid innan du blir frustrerad på att bedöma avståndet fel, speciellt om du redan spenderat många timmar med att göra eftersök som inte blir som du tänkt dig. Erfarna jägare vet hur viktigt verktyg en avståndsmätare är så novisen bör utan tvekan ta efter.

Om du har en avståndsmätare med dig så kommer du att bli en bättre jägare. Det är naturligtvis inte produkten i sig som gör dig mer skicklig, men du kommer att kunna använda dig av den för att mäta avståndet korrekt. Det gör dig till en säkrare skytt – vilket i sin tur gör att du blir bättre. Produkten ser till att du slipper lägga ner många timmar på eftersökning.

Som tidigare nämnt kan en avståndsmätare även komma till stor användning i andra sammanhang. Du kommer till exempel att kunna använda dig av den när du ska bege dig ut på golfbanan och behöver veta hur långt avstånd det är mellan bollen och hålet, men även under renoveringar så är den till stor nytta. Vid en renovering är det många vinklar, arealer och längder som ska mätas till perfektion. Även om priserna kan kännas kraftiga så är avståndsmätaren ett grymt bra verktyg som kan hjälpa dig i många olika situationer.

Vanliga frågor kring avståndsmätare

Det är inte ovanligt att ha en hel del frågor och funderingar innan man ska köpa sig en avståndsmätare. Har du använt dig av ett sådant verktyg tidigare har du kanske redan en del kunskap bakom dig. Du vet vad du vill ha ut av din nya och du vet vad det var som din gamla inte kunde leva upp till. För nybörjare kan det dock vara svårare.

Vi vet att det inte är lätt att treva sig igenom den djungel av olika jaktprodukter och utrustning som finns på marknaden. Här nedan har vi därför sett till att sammanställa några vanliga frågor som man kan ha när man ska köpa en ny avståndsmätare. Naturligtvis kommer du också att hitta svaren på frågorna.

Kan en avståndsmätare ersätta en kikare?

Vi skulle absolut våga påstå att en riktigt bra avståndsmätare kan fungera som ett substitut för en kikare. Här är det dock viktigt att du tänker på att de olika produkterna inte är skapade för samma ändamål. Med en kikare kommer du att kunna se målet i en förstorad bild, men du kommer inte att kunna få någon information om hur långt avstånd det är mellan er. Dock tycker vi ändå att en avståndsmätare i samband med jakt kan vara ett godtagbart substitut, men är det så att du vill använda dig av avståndsmätaren när du ska renovera huset eller för att bli bättre på golfbanan så kommer inte en kikare att kunna hjälpa dig.

Fördelen med att låta avståndsmätaren agera som sig själv så väl som en kikare när du är ute och jagar är att du slipper fler saker att släpa på. När du ska ut i skog och mark så behöver du redan ha med dig en hel del saker. Det kan därför vara skönt om du kan minimera packningen så mycket som möjligt och ändå få ut det bästa av ditt jaktpass.

Behöver man skydda ögonen för laserstrålen?

När man hör ordet laser är det många som kan känna en viss oro. Att veta att man ska använda sig av en laserstråle, som dessutom inte syns, kan kännas skrämmande. Det är vanligt att man tror att laserstrålen kommer att vara farlig och att man därmed behöver någon form av skyddsglasögon för att kunna använda laseravståndsmätaren på rätt sätt.

Vi vill dock informera dig om att du inte behöver oroa dig för att laserstrålen i en avståndsmätare skulle vara farlig för dina ögon. De avståndsmätare som har en osynlig stråle är tillverkade på ett sådant sätt att de inte kan skada dina ögon.

Vad gäller då för de avståndsmätare som har en synlig stråle? Här kan vi lugna dig med att du och ditt ögas naturliga blinkreaktion kommer att vara mer än tillräckligt för att skydda ditt öga. Ditt öga kommer inte att vara utsatt av strålen mer än under någon bråkdels sekund om det skulle vara så att lasern ändå råkar träffa ögat. Oavsett om strålen är farlig eller inte så rekommenderar vi dig dock inte att titta direkt i strålen.

Kan man testa en avståndsmätare innan ett köp?

Innan du köper den bästa avståndsmätaren kan det naturligtvis kännas skönt om du har möjlighet att testa den i verkliga situationer för att se hur den fungerar. Att bara trycka på knapparna inne i butiken kommer inte vara ett bra sätt för dig att skapa dig en bild av hur avståndsmätaren fungerar.

Huruvida du kommer att ha möjlighet att testa din avståndsmätare innan beror främst på om du köper från en fysisk butik eller om du använder dig av internet. Som många redan är varse om är det omöjligt att testa produkter från en e-butik innan du har dem i din hand.

Även om du vänder dig till en fysisk butik är det inte heller garanterat att de kommer låta dig testa avståndsmätaren på det sätt som du önskar. Vi tycker därför att det bästa sättet är att köpa hem produkten, testa på egen hand och därefter lämna tillbaka den om du inte är nöjd.

Det bästa sättet att testa din avståndsmätare på är genom att bege dig ut i skog och mark. Testa i den omgivning som du kommer att befinna dig i när du är i störst användning av produkten. Du kan till exempel bygga upp en bana för att se vad den går för, men försök att testa i så många olika miljöer som möjligt.

Finns det avståndsmätare och kikare i ett?

Ibland kan det kännas för jobbigt att bära med sig flera olika saker och ting ut på din jakt. Det kan vara så att du tycker att det känns klumpigt och att du på så vis blir rörelsebegränsad, men det kan också handla om en ekonomisk fråga. Ju fler saker du behöver, desto mer pengar kommer du också att behöva lägga ut.

Nu ska vi dock inte svamla vidare om pengar, utan faktiskt besvara frågan. Ja, du kan med fördel hitta avståndsmätare och kikare under ”ett och samma tak”. Vill man investera i en sådan kommer man dock behöva vara beredd på att lägga ut en hel del pengar.

De modeller som är kombinerade ligger vanligtvis i den högre mellanklassen så väl som i premiumklassen. Vi skulle dock ändå våga oss på att säga att det kan vara en riktigt bra investering att fundera över. Visst kommer du att kunna hitta billigare alternativ om du väljer att köpa utrustningen var och en för sig, men glöm inte bort att du också vill kunna vara så snabb och effektiv i skogen som möjligt.

Summering

Det råder ingen tvekan om att det finns mycket saker att tänka på när du ska köpa jaktutrustning. Det gäller när du ska köpa stövlar och hagelbockar, så väl som när du ska köpa dig en riktigt bra avståndsmätare. Med den bästa avståndsmätaren på marknaden kommer det att vara lättare för dig att göra ett bra jobb i skogen.

Du kommer inte bara att öka chansen för att du faktiskt prickar målet, utan du kommer även att bli en mycket säkrare skytt att vistas omkring. Som alltid när det kommer till jakt är säkerheten något som alltid ska sättas i första rummet. En avståndsmätare kan hjälpa dig med detta.

Vi har plockat ut de bästa alternativen för vårt bäst i test för att du ska kunna hitta en avståndsmätare som passar just dig. Det handlar inte bara om funktionerna och egenskaperna, utan även om priset. Välj en riktigt högkvalitativ avståndsmätare i budgetklassen eller satsa på premium med Swarovskis EL Range!

Med hjälp av vårt avståndsmätare bäst i test, vår sektion för frågor och svar och vår köpguide så hoppas vi att det kommer bli lättare för dig att hitta en avståndsmätare som passar just dig och dina ändamål.

I köpguiden kommer du att kunna läsa om vad du bör tänka på när du ska köpa din första, eller en ny avståndsmätare, samtidigt som du kan läsa om avståndsmätarens många användningsmöjligheter. I vår sektion för frågor och svar hittar du de vanligaste funderingarna, så att du kan göra det bästa avståndsmätaren för dig!

Senast uppdaterad: maj 22, 2022